Thumbnail

Frågor & svar

Här har vi samlat många av de frågor och svar som kan finnas inför och under ditt besök hos oss. Om du inte hittar ditt svar nedan kan läsa mer om hur du kontaktar oss här. 

Paragraphs

Inför ditt besök

Vad har ni för öppettider?

Våra öppettider kan du se på respektive biografsida:

Uppsala/Gränby

Malmö/Mobilia

Var kan jag köpa biljetter?

Du kan köpa biljetter på nfbio.se och i biografens biljettkassa.

Du kan betala med Swish, betal- och kreditkort (Visa/Mastercard) eller med Nordisk Film Bios presentkort.

Vi är en kontantfri biograf.

Kan jag köpa presentkort till Nordisk Film Bio?

Ja, det kan du. Ett biobesök är alltid en uppskattad present, året om. Presentkorten kan du köpa i biljettkassan på bion, eller beställa för hemleverans direkt i brevlådan här.

Presentkorten är giltiga i 1 år från utfärdat datum och köper du i biljettkassan kan du ladda med valfritt belopp. Beställer du via webben hanteras beställningen av UNT.se och då kan du välja att ladda med 200, 400 eller 500 kr.

Om du som företagare som önskar beställa företagsbiljetter, läs mer här.

Filmer

Hur länge visas en film på bio?

En film har inget sista datum på bio, utan visas så länge det finns en efterfrågan. Däremot kan det bli färre visningar när nya filmer kommer in i programmet. 

Vårat bästa tips är att aldrig vänta för länge med att se dina favoriter på bio.

Vi kan tyvärr inte ge något svar via mail om hur länge en specifik film kommer visas.

När släpps fler visningar eller nästa schema?

Vi planerar filmschemat en vecka i taget och kommande helg släpps senast på tisdagar. Innan dess vet vi inte hur programmet ser ut för kommande dagar/veckor. 

Hur vet jag vilket språk filmen visas med?

Vissa av våra filmer, ofta barn- och familjefilmer, visas ibland även med svenskt tal (om detta inte är filmens orginalspråk). 

Dessa visningar är alltid uppmärkta med "(Sv. tal)" på översikten över visningstider. Om en film inte har denna märkning visas den på orginalspråk.

Åldersgränser för film

Under respektive film på nfbio.se visas vilken åldersgräns som gäller. Åldersgränserna ska inte förväxlas med rekommendationer.

Det är Statens Medieråd som fastställer åldersgränser för filmer som visas i Sverige:

Filmer märkta B är barntillåtna och har ingen åldersgräns.

En film med 7-årsgräns får ses av barn under 7 år i sällskap av en vuxen (över 18 år).

En film med 11-årsgräns får ses av barn som fyllt sju i sällskap med en vuxen.

En film med 15-årsgräns får ses av barn som fyllt 11 år i sällskap med en vuxen.

Som vuxen räknas en person över 18 år. Det är den vuxne som tar med ett barn på en film med högre åldersgräns som ansvarar för skyddet av barnet.

Nordisk Film Bio är skyldiga att följa, samt kontrollera att lag om åldersgränser (Lag 2010:1882, § 11) följs.

4DX

Vad är 4DX?

4DX är en ny typ av bioupplevelse där effekterna flyttar ut från bioduken och in i salongen. Med 19 olika effekter, bland annat stolar som skakar och rör sig, vind, vatten, dofter och rök kommer biobesökaren ännu närmre händelserna i filmen.

Läs mer om 4DX här.

Är 4DX alltid 3D?

Nej, en film behöver inte vara i 3D för att visas i 4DX-salongen. De flesta filmer i den salongen visas i 2D-formatet.  Däremot väljer vi alltid att visa filmen i 3D om detta format finns tillgängligt.

3D är en av alla effekter som kan användas i 4DX. 

Vilket format filmen visas i syns i biljettbokning, antingen med texten 3D 4DX eller 2D 4DX. För visningar i 3D behövs 3D-glasögon som du kan köpa på plats på biografen. 

Åldersgränser och övriga rekommendationer för 4DX

Utöver filmens redan bestämda åldersgränser, finns inga åldersgränser för 4DX. Företaget bakom 4DX-konceptet rekommendera dock att besökare bör vara minst 100 cm långa och inte väga mer än 120 kg.

Vi avråder även gravida samt besökare med hjärtsjukdom och rygg- och nackbesvär från att besöka 4DX-föreställningar. (Däremot tror vi att ni sitter väldigt skönt i våra övriga salonger).

För barn och familjefilmer i 4DX är effekterna anpassade efter filmens målgrupp.

Behöver jag regnkläder?

Nej, men har du kläder som är extra känsliga för fukt kan det vara en bra idé att inte ha på sig dessa under en 4DX-föreställning. Du kan alltid stänga av effekten som sprutar vatten mot dig, men fukt kan även förekomma i övriga effekter i salongen.

Biljetter

Vilka åldergränser gäller för barn-, student- och pensionärsrabatter?

Barnbiljetter: 

Gäller barn till och med att de fyller 16 år. 

Studentbiljetter:

Studerande på gymnasium och högskola/universitet har alltid studentrabatt måndag-torsdag. 

Du ska vara beredd på att visa upp ett giltigt Student- eller Mecenatkort i samband med ditt köp eller biobesök. 

Seniorbiljetter:

Gäller alla ålderspensionärer och självklart även om du är förtids- eller sjukpensionär med bevis för detta. 

 

Observer att vissa specialevenemang, så som förhandsvisningar, konserter och live-evenemang inte alltid erbjuder rabatter. 

Var hittar jag mina biljetter?

Om du köpt biljetter på nfbio.se finns alltid biljetterna att hitta under din användarprofil på webben. Du kan visa upp biljetterna direkt i din telefon när du kommer till bion.

Biljetterna skickas även till den e-postadress du angav vid bokning.

Jag har inte fått biljetterna skickade till min mail!

Kanske har biljetterna fastnat i mappen för kampanjer eller skräppost? Vissa mailfilter är väldigt hårda. Du kan alltid hämta ut dina biljetter i kassan på biografen innan ditt besök. Ange bara telefonnummer och namn.

Tips! Om du är inloggad vid ditt köp så sparas alltid biljetterna på ditt konto, och nås enkelt via telefonen på nfbio.se.

Kan jag boka av, byta tid eller byta platser på redan köpta biljetter?

Ja, vi erbjuder återköp och ombokning av biljetter fram till 15 minuter innan föreställningens starttid (enligt biljett). Återköp och ombokning kan göras i biljettkassan på biografen, eller genom att kontakta oss på info [at] nfbio.se (info[at]nfbio[dot]se). Ange din bokningsinformation i mailet.

Observera att vi via e-post endast kan göra återköp på din hela beställning.

Om du behöver lämna tillbaka enstaka platser kan vi tyvärr endast göra sådana återköp i biljettkassan på biografen, exempelvis i samband med ert biobesök.

Köpta biljetter till specialevenemang på Nordisk Film Biografer, exempelvis konserter, föreläsningar eller live-evenemang återbetalas inte.

Vid händelse av inställd föreställning återbetalas biljetten med samma betalmedel som användes vid köp.

Hur får jag inbjudningar till evenemang och förhandspremiärer?

Vi älskar att presentera nya filmer och hitta på spännande evenemang! För att vara säker på att aldrig missa en inbjudan till en förhandspremiär eller andra kul evenemang på Nordisk Film Bio är vårt bästa tips att ta del av vårt nyhetsbrev.

Du godkänner att du vill ta emot information från oss i samband med att du skapar ett konto på nfbio.se, antingen när du köper dina första biljetter hos oss, eller genom att klicka på ”Logga in” i menyn, och därefter Registrera.

Om du redan har ett konto, men inte har godkänt kommunikation från oss, kan du enkelt göra ett nytt val genom att logga in och därefter ändra dina uppgifter på Redigera profil.

Jag har fått företagsbiljetter – kan jag använda dessa för att köpa biljetter på nfbio.se?

För tillfället går det inte att använda våra företagsbiljetter på nfbio.se (men vi jobbar på det).

Istället mailar du oss på info [at] nfbio.se (info[at]nfbio[dot]se) med vilken föreställning du vill se, antalet platser och eventuellt platsönskemål - så ordnar vi din bokning direkt. Glöm inte att ange vilken biograf du vill boka i. 

Ta sedan med dina företagsbiljetter till biografen så byter du dessa mot dina riktiga biljetter i kassan inför filmvisningen. 

På biografen

Kan jag ta med egen dryck, snacks och mat till bion?

Precis som på flera andra biografer, teatrar och arenor är det inte tillåtet att ta med egen dryck, snacks eller mat till Nordisk Film Bio. I vår butik finns ett brett utbud av snacks och dryck med något för alla smaker. 

Undantag görs för frukt eller enklare snacks som du av medicinska skäl kan behöva under ditt besök.

Får jag ta med en väska in i biosalongen?

Du får ta med mindre väskor så som handväskor, ryggsäckar eller skötväskor in i salongen. Väskan måste få plats i eller nedanför din stol, utan att den står i vägen för andra gäster.

Det är inte tillåtet att ställa väskor på annan plats i salongen. Det finns tyvärr ingen möjlighet att lämna in väskor för förvaring på biografen.  

Hur många salonger har ni?

På våra två biografer har vi tillsammans över 800 platser i 10 salonger. Du kan läsa mer om våra biografer på respektive biografsida:

Kvarglömda saker

Ibland är det lätt hänt att man råkar glömma kvar något efter sitt besök. Vi har hittat allt från små örhängen till stora gjutjärnspannor!

Kom förbi din biograf eller kontakta oss om du tror att du tappat något under ditt besök hos oss.

Var är det bäst att parkera?

Se respektive biografsida för våra bästa parkeringstips:

Tillgänglighet

Är era lokaler anpassade för rörelsehindade?

Bio ska vara tillgängligt för alla, därför är tillgänglighet en prioriterad fråga för oss. Våra nybyggda lokaler är anpassade för rörelsehindrade och samtliga salonger har plats för rullstol. Alla salonger är även utrustade med hörselslingor.

Rullstolsplatser är särskilt utmärkta i blått när du väljer platser vid biljettbokning. 

Svensk textning

Filmer med annat språk än svenska har alltid svenska undertexter om ej annat anges.

Även samtliga filmer med svenskt tal har svenska undertexter, även animerade filmer från våra större filmbolag. 

Kontakta oss om du undrar över någon specifik titel.

Syntolkning

Nu kan du som behöver syntolkning på bio få det via en app i din smarta mobiltelefon eller surfplatta. Det enda du behöver för att ta del av tjänsten är en app och ett par hörlurar till din smarta mobiltelefon eller surfplatta. Exempel på appar du kan ladda ner är TillBio, BioPlay, MovieTalk, SubTalk eller VoiceVision.

Mer information om aktuella filmer som finns tillgängliga för syntolkning och steg-för-steg-instruktioner finns att läsa på bioguiden.se

Ledsagare

För att boka biljetter med ledsagare kontaktar du oss på mail: info [at] nfbio.se (info[at]nfbio[dot]se).

Ange vilken biograf, föreställning och hur många biljetter du vill boka. Ledsagarbevis ska kunna uppvisas på biografen. 

Kontakt

Hur kommer jag i kontakt med er?

Du kan läsa mer om hur du kommer i kontakt med oss på Kontakta oss.