Frågor och svar

Frågor och svar

Här har vi samlat många av de frågor och svar som kan finnas inför och under ditt besök hos oss. Om du inte hittar ditt svar nedan kan du läsa mer om hur du kontaktar oss här.

Paragraphs

Inför ditt besök

Vad har ni för öppettider?

Våra öppettider kan du se på respektive biografsida:

Var kan jag köpa biljetter

Du kan köpa biljetter på nfbio.se och i biografens biljettkassa.

Hur kan jag betala mina biljetter?

Du kan betala med Swish, betal- och kreditkort (Visa/Mastercard) eller med Nordisk Film Bios presentkort.
Vi är en kontantfri biograf. 
 

Kan jag köpa presentkort till Nordisk Film Bio?

Ja, det kan du. Ett biobesök är alltid en uppskattad present, året om. Presentkorten kan du köpa i biljettkassan på bion, eller beställa för hemleverans direkt i brevlådan här. Presentkorten är giltiga i 1 år från utfärdat datum och köper du i biljettkassan kan du ladda med valfritt belopp. Beställer du via webben hanteras beställningen av UNT.se och då kan du välja att ladda med 200, 400 eller 500 kr. 
Om du som företagare som önskar köpa presentkort eller företagsbiljetter, kontakta oss på info [at] nfbio.se (info[at]nfbio[dot]se)
 

Kan jag betala med presentkort på nfbio.se?

Ja, ditt presentkort kan du nu använda både på nfbio.se, och i biljettkassan på biografen. När du betalar online så anger du kortnummer och därefter PIN-kod som du skrapar fram på kortet. Du behöver inte använda hela beloppet till ett köp, kvarvarande belopp sparas hela giltighetstiden (1 år från inköp). Om presentkortet inte täcker hela beloppet kan du betala resten med Swish eller betalkort.

Jag har fått företagsbiljetter – kan jag använda dessa för att köpa biljetter på nfbio.se?

Företagsbiljetterna används som betalning i biljettkassan. Vid förbokning kontakta din biograf på info [at] nfbio.se i god tid inför ditt besök så hjälper vid dig att boka dina önskade platser.

I dagsläget är det tyvärr inte möjligt att använda våra företagsbiljetter för att köpa biljetter på nfbio.se.

Vilka åldergränser gäller för barn-, student- och pensionärsrabatter?
  • Barnbiljetter gäller alla barn upp till 12 år gamla. 
  • Studentbiljetter gäller barn från 12 år. Observera att studenter på gymnasium och högskola/universitet ska vara beredda på att visa studentkort/Mecenatkort. 
  • Seniorbiljetter gäller alla ålderspensionärer och självklart även dig som är förtidspensionär.
     
Hur vet jag vilket språk filmen visas med?

Vissa av våra filmer, ofta barn- och familjefilmer, visas ibland även med svenskt tal (om detta inte är filmens orginalspråk). Dessa visningar är alltid uppmärkta med "(Sv. tal)" i fliken för filmens olika visningsalternativ. Om en film inte har denna märkning visas den på orginalspråk.

Filmer

Hur länge visas en film på bio?

En film har inget sista datum på bio, utan visas så länge det finns en eftefrågan. Däremot kan det bli färre visningar när nya filmer kommer in i programmet. 

Vårat bästa tips är att aldrig vänta för länge med att se dina favoriter på bio. 

När släpps fler visningar/dagar?

Vi planerar filmschemat en vecka i taget och kommande helg släpps senast på tisdagar. Innan dess vet vi inte hur programmet ser ut för den veckan. 

Behöver jag 3D-glasögon? Kan jag använda mina befintliga?

Till visningar märkta med 3D behövs 3D-glasögon. 

3D-glasögon finns att köpa i biljettkassan för 20 kr/st. Det finns även mindre glasögon för barn.

Du kan spara dessa glasögon för att använda vid flera tillfällen. Om du har 3D-glasögon sparade från en annan biograf så bör även dessa gå att använda hos oss. Vi använder passiva glasögon. Fråga personalen om du är osäker. 

Vi använder den senaste tekniken från RealD-3D. 

Biljetter

Var hittar jag mina biljetter?

Om du köpt biljetter på nfbio.se finns alltid biljetterna att hitta under din användarprofil på webben. Du kan visa upp biljetterna direkt i din telefon när du kommer till bion.

Biljetterna skickas även till den e-postadress du angav vid bokning.

Jag har inte fått biljetterna skickade till min mail!

Kanske har biljetterna fastnat i mappen för kampanjer eller skräppost? Vissa mailfilter är väldigt hårda. Du kan alltid hämta ut dina biljetter i kassan på biografen innan ditt besök. Ange bara telefonnummer och namn.

Tips! Om du är inloggad vid ditt köp så sparas alltid biljetterna på ditt konto, och nås enkelt via telefonen på nfbio.se.

Kan jag boka av, byta tid eller byta platser på redan köpta biljetter?

Ja, vi erbjuder återköp och ombokning av biljetter fram till 15 minuter innan föreställningens starttid (enligt biljett). Återköp och ombokning kan göras i biljettkassan på biografen, eller genom att kontakta oss på info [at] nfbio.se (info[at]nfbio[dot]se). Ange din bokningsinformation i mailet.

Observera att vi via e-post endast kan göra återköp på din hela beställning.

Om du behöver lämna tillbaka enstaka platser kan vi tyvärr endast göra sådana återköp i biljettkassan på biografen, exempelvis i samband med ert biobesök.

Vi uppmanar dig som känner dig sjuk att i alla lägen stanna hemma!

Köpta biljetter till specialevenemang på Nordisk Film Biografer såsom konserter, föreläsningar, live-evenemang återbetalas inte.

Vid händelse av inställd föreställning återbetalas biljetten med samma betalmedel som användes vid köp.

Hur får jag inbjudningar till evenemang och förhandspremiärer?

Vi älskar att presentera nya filmer och hitta på spännande evenemang! För att vara säker på att aldrig missa en inbjudan till en förhandspremiär eller andra kul evenemang på Nordisk Film Bio är vårt bästa tips att ta del av vårt nyhetsbrev.

 

Du godkänner att du vill ta emot information från oss i samband med att du skapar ett konto på nfbio.se, antingen när du köper dina första biljetter hos oss, eller genom att klicka på ”Logga in” i menyn, och därefter Registrera.

Om du redan har ett konto, men inte har godkänt kommunikation från oss, kan du enkelt göra ett nytt val genom att logga in och därefter ändra dina uppgifter på Redigera profil.

På biografen

Kan jag ta med egen dryck, snacks och mat till bion?

Precis som på flera andra biografer, teatrar och arenor är det inte tillåtet att ta med egen dryck, snacks eller mat till Nordisk Film Bio. I vår butik finns ett brett utbud av snacks och dryck med något för alla smaker.

Undantag görs för frukt eller enklare snacks som du av medicinska skäl kan behöva under ditt besök.

Hur många salonger och har ni?

På våra två biografer har vi tillsammans över 800 platser i 10 salonger.

Kvarglömda saker

Ibland är det lätt hänt att man råkar glömma kvar något efter sitt besök. Vi har hittat allt från små örhängen till stora gjutjärnspannor!

Kom förbi din biograf eller kontakta oss (länk) om du tror att du tappat något under ditt besök hos oss.

Åldersgränser för film

Under respektive film på nfbio.se visas vilken åldersgräns som gäller. Åldersgränserna ska inte förväxlas med rekommendationer.

Det är Statens Medieråd som fastställer åldersgränser för filmer som visas i Sverige:

Filmer märkta B är barntillåtna och har ingen åldersgräns.

En film med 7-årsgräns får ses av barn under 7 år i sällskap av en vuxen (över 18 år).

En film med 11-årsgräns får ses av barn som fyllt sju i sällskap med en vuxen.

En film med 15-årsgräns får ses av barn som fyllt 11 år i sällskap med en vuxen.

Som vuxen räknas en person över 18 år. Det är den vuxne som tar med ett barn på en film med högre åldersgräns som ansvarar för skyddet av barnet.

Nordisk Film Bio är skyldiga att följa, samt kontrollera att lag om åldersgränser (Lag 2010:1882, § 11) följs.

Tillgänglighet

Tillgänglighet

Bio ska vara tillgängligt för alla, därför är tillgänglighet en prioriterad fråga för oss. Våra nybyggda lokaler är anpassade för rörelsehindrade och samtliga salonger har plats för rullstol. Alla salonger är även utrustade med hörselslingor.

Rullstolsplatser är särskilt utmärkta i blått när du väljer platser vid biljettbokning. Läs mer om vår tillgänglighet här.

Svensk textning

Filmer med annat språk än svenska har alltid svenska undertexter om ej annat anges.

Merparten av alla svenska filmer med svenskt tal har även svenska undertexter. Kontakta oss om du undrar över någon specifik titel.

Syntolkning

Nu kan du som behöver syntolkning på bio få det via en app i din smarta mobiltelefon eller surfplatta. Det enda du behöver för att ta del av tjänsten är en app och ett par hörlurar till din smarta mobiltelefon eller surfplatta. Exempel på appar du kan ladda ner är TillBio, BioPlay, MovieTalk, SubTalk eller VoiceVision.

Mer information om aktuella filmer som finns tillgängliga för syntolkning och steg-för-steg-instruktioner finns att läsa på bioguiden.se

Kontakt

Hur kommer jag i kontakt med er?

Du kan läsa mer om hur du kommer i kontakt med oss på Kontakta oss.

4DX

Vad är 4DX?

4DX är en ny typ av bioupplevelse där effekterna flyttar ut från bioduken och in i salongen. Med 19 olika effekter, bland annat stolar som skakar och rör sig, vind, vatten, dofter och rök får biobesökern kommer biobesökaren än närmare händelserna i filmen.

Läs mer om 4DX här

Visas alla filmer i 3D?

Nej, en film behöver inte vara i 3D för att visas i 4DX. Däremot väljer vi alltid att visa filmen i 3D om detta format finns tillgängligt.

3D är en av alla effekter som kan användas i 4DX. 

Vilket format filmen visas i syns i biljettbokning, antingen med texten 3D 4DX eller 2D 4DX. För visningar i 3D behövs 3D-glasögon. Om du inte har egna kan du köpa dessa i biljettkassan för 20 kr/st. 

Vilka åldergränser gäller för 4DX?

Utöver filmens redan bestämda åldersgränser, finns inga åldergränser för 4DX. Av säkerhetsskäl behöver besökare till 4DX-salongen dock vara minst 100 cm lång, och inte väga mer än 120 kg.

Vi avråder även gravida samt besökare med hjärtsjukdom och rygg- och nackbesvär från att besöka 4DX-föreställningar.

(Däremot tror vi att ni sitter väldigt skönt i våra övriga salonger).

För barn och familjefilmer i 4DX är effekterna anpassade efter filmens målgrupp.

Dålig rygg, nacke eller gravid?

Vissa filmer har ibland kraftfulla rörelser i stolarna. Detta kan upplevas obehagligt för den som har rygg-, nack-, eller ledbesvär,

Vi avråder även gravid och personer med hjärtsjukdom att välja 4DX-visningar av samma orsak.

Behöver jag regnkläder?

Nej, men har du kläder som är extra känsliga för fukt kan det vara en bra idé att inte ha på sig dessa under en 4DX-föreställning. Du kan alltid stänga av effekten som sprutar vatten mot dig, men fukt kan även förekomma i övriga effekter i salongen.